Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Σκύλος - Καρχαρίας 1 - 0



Δείτε το βίντεο που εμφανίζει έναν μεγαλόσωμο σκύλο να επιτίθεται σε καρχαρία μέσα στο νερό κοντά σε ακτή της Αυστραλίας !!!! Στο τέλος, ο σκύλος βγαίνει από τη θάλασσα και τινάζει το νερό από πάνω του, ενώ είναι άγνωστο τι απέγινε ... το θύμα του, ο καρχαρίας.

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

Ο Σεΐχης του Κατάρ

Μετά από πολλές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, στις οποίες μάλιστα πρωτοστατούσε ο έως προχθες αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Χάρης Παμπούκης, ο Σεΐχης του Κατάρ αποκτά, όπως όλα δείχνουν ενεργό ρόλο στην οικονομική πολιτική της χώρας. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι μια επένδυση όπως το λιμάνι του Αστακού ή η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα, προφανώς η κομβική συμμετοχή στην νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συννένωση της Alpha και της Eurobank ανοίγει ακόμη μεγαλύτερους δρόμους στον Εμίρη ο οποίος μέσω των 50 δισεκατομμυρίων που διαχειρίζεται το δικό του Qatar Ιnvestment Αuthority επενδύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Είναι προφανές ότι ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό μια τέτοια τράπεζα στην Ελλάδα αποκτά ρόλο ρυθμιστή σε πολλά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας σε μια εποχή μάλιστα που κάθε ευρώ ή δολάριο είναι απολύτως κρίσιμα για το μέλλον της χώρας.

Ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί, από τις 26 Ιουνίου του 1995 έχει αναλάβει στα χέρια του τις τύχες ενός πλούσιου πετρελαιοπαραγωγού κράτους συνεχίζοντας την κυριαρχία της οικογένειάς του που διατηρείται εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Το περιοδικό Forbes τοποθετεί τον εμίρη του Κατάρ στην 7η θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Who is who

Γεννημένος στη Ντόχα το 1952, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κατάρ και φοίτησε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στην Αγγλία. Επιστρέφοντας το 1971 του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη και του ανατέθηκε η διοίκηση του τάγματος Mobile το οποίο έκτοτε έχει μετονομαστεί σε τάγμα Hamad Mobile.

Προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και διορίστηκε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ και επέβλεψε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού του εμιράτου, κάτι το οποίο πάντως δεν έγινε εμφανές στον πόλεμο του Κόλπου όταν οι δυνάμεις του Κατάρ αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο σεΐχης Χαμάντ αναγορεύτηκε διάδοχος του Θρόνου το 1977 και ταυτοχρόνως ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αμυνας. Στις αρχές του 1980 ηγήθηκε του Ανωτάτου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Κατάρ που στην ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του κράτους. Το 1992 ανέλαβε την ουσιαστική διακυβέρνηση του Κατάρ με αυξημένες ευθύνες στην κυβέρνηση και βοήθησε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ανέτρεψε στον πατέρα του

Στις 27 Ιουνίου του 1995, πρωτοστάτησε σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η επίσημη στέψη του ως Εμίρη του Κατάρ έγινε στις 20 Ιουνίου του 2000.

Ο σεΐχης Χαμάντ θεωρείται ένας εκ των προοδευτικότερων αράβων ηγετών και έχει αναθέσει στη δεύτερη από τις τρεις συζύγους του Σεϊκα Μοζάχαρμοδιότητες για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών.

Σε αντίθεση με άλλες συζύγους ηγετών χωρών της Μέσης Ανατολής, η Σεΐκα Μοζάχ διατηρεί υψηλό προφίλ συμμετέχοντας ενεργά στα κοινά της χώρας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ το 1986 με πτυχίο στην Κοινωνιολογία. Παντρεύτηκε τον Εμίρη το 1977 σε ηλικία 18 ετών. Το περιοδικό «Forbes» την έχει ανακηρύξει μια από τις 80 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο και είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την αδυναμία της στην υψηλή μόδα.

Η Σεΐκα Μοζάχ φωτογραφίζεται συχνά στο πλάι του συζύγου της, αφού τον συνοδεύει σε επισκέψεις υψηλού προφίλ.

Αθλητής παλαιότερα ο ίδιος και δύτης, έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλητισμού στο Κατάρ και από τις βασικότερες φιλοδοξίες του είναι να κερδίσει ένας αθλητής από το κράτος του Ολυμπιακό μετάλιο. Για τους σκοπούς αυτούς έχει ενθαρρύνει τη διοργάνωση πολλών διεθνών αθλητικών γεγονότων στο Κατάρ.

Η σφήνα στο CNN

Θεωρείται από τους βασικούς χρηματοδότες του Al Jazeera και ο πραγματικός του ιδιοκτήτης κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έχει βοηθήσει αρχικά με 137 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια με αρκετά ακόμη χρήματα, όταν αυτό κρίθηκε αναγκαίο, στη δημιουργία του αντιπάλου δέους στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Δύσης. Πολλές φορές οι ΗΠΑ του έχουν ζητήσει να κλείσει το δίκτυο, ιδίως όταν φιλοξενούσε συνεντεύξεις του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τρεις γάμοι και 24 παιδιά

Από τους τρεις γάμους του έχει αποκτήσει 24 παιδιά, έντεκα γιούς και 13 κόρες. Η πρώτη συζυγός του είναι κόρη του πρώτου εξαδέλφου του και με αυτήν έχει αποκτήσει δύο γιούς και έξι κόρες.

Με τη δεύτερη συζυγό του έχει αποκτήσει πέντε γιούς και δύο κόρες, μεταξύ των οποίων και τον γεννημένο το 1980 σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τάνι ο οποίος από το 2003 έχει οριστεί ως ο φυσικός κληρονόμος του Κατάρ.

Με την τρίτη σύζυγό του έχει αποκτήσει τέσσερις γιούς και πέντε κόρες.

Του έχουν απονεμηθεί δεκάδες ανώτατες τιμητικές διακρίσεις από πολλά κράτη όπως το Ομάν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Βενεζουέλα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Μαρόκο, ο Λίβανος, η Συρία, η Ολλανδία και η Μαλαισία.

Αγόρασε το Harrods

Τον περασμένο Μάιο, το Κατάρ εξαγόρασε το πολυκατάστημα Harrods, στην καρδιά του Λονδίνου, προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. To πάμπλουτο κρατίδιο στον Περσικό με την καθοδήγηση του Εμίρη έχει αποκτήσει μεταξύ άλλων σημαντικές συμμετοχές στη Volkswagen και την Porsche, στα βρετανικά σούπερ μάρκετ Sainsbury και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Το Κατάρ, που τη δεκαετία του '40 ήταν πιο γνωστό ως κέντρο αλιείας μαργαριταριών και ως ένα από τα λιγότερο πλούσια κράτη του Περσικού Κόλπου, σήμερα αποτελεί μία από τις πλουσιότερες χώρες της περιοχής χάρη στην εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Κατάρ έχει το υψηλότερο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο και ο εμίρης του Κατάρ φιλοδοξεί να έχει κάνει τη χώρα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου μέχρι το 2015.

Θέλει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τον Ιανουάριο του 2011 έκανε πρόταση 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας για να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πρόταση που απορρίφθηκε από τους αμερικανούς ιδιοκτήτες του συλλόγου. Παρά το γεγονός αυτό οι φήμες επιμένουν ότι θα επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση.

Παράλληλα προσέφερε 125 εκατομμύρια στην Μπαρτσελόνα για τη διαφήμιση στη φανέλα της ομάδας και κατέθεσε πρόταση για τη διοργάνωση του Μουντιάλ ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2022.

To 2007 αγόρασε έναντι 72,8 εκατομμυρίων δολαρίων τον φιλοτεχνημένο το 1950 πίνακα του αμερικανού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Μάρκ Ρόθκο "White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose)".

Είναι ιδιοκτήτης του πέμπτου μεγαλύτερου γιότ στον κόσμο της 133 μέτρων θαλαμηγού Al Mirqab η οποία έχει πλήρωμα 51 ατόμων. Η θαλαμηγός που έχει πέντε σουίτες, πισίνα, ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, τζακούζι, αίθουσα συσκέψεων και άλλα πολλά. Πέρυσι είχε καταπλεύσει για λίγες ημέρες στο λιμάνι της Ρόδου προκαλώντας ποικίλα σχόλια για επενδυτικό ενδιαφέρον του σεΐχη στο νησί των Ιπποτών.

Πηγή: iefimerida.gr

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Χίος : Μυρωδάτες Καστροπολιτείες

Τα ατμοσφαιρικά μεσαιωνικά χωριά της μαστίχας, οι ιδιαίτερες, πανέμορφες παραλίες, η ζωντανή Χώρα, τα αρχοντικά σπίτια με τους ανθόκηπους και τα περιβόλια των εσπεριδοειδών στα Καμπόχωρα, η παγκοσμίου φήμης Νέα Μονή, που συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τα έθιμα που διατηρούνται και η μαστίχα που συνεχίζει να καλλιεργείται. Η Χίος είναι ένα διαφορετικό νησί. Ή, πιο σωστά, ένας διαφορετικός κόσμος...
Αποψη του λιμανιού της Χίου, με τα νεοκλασικά της προκυμαίας σε πρώτο πλάνο.
Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το δέκατο της Μεσογείου, η Χίος, εκτείνεται υπερήφανα στο Ανατολικό Αιγαίο, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Τσεσμέ, κοντά στη Σμύρνη, με σημαντικές εμπορικές, οικονομικές και πολιτισμικές σχέσεις με τα μικρασιατικά παράλια από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας.
Η μοναδικότητα της Χίου, με τα 64 χωριά της και τους περίπου 54.000 κατοίκους της, είναι ταυτισμένη σε ολόκληρο τον κόσμο με την περίφημη μαστίχα, που φύεται στο νότιο τμήμα της. Εδώ και αιώνες, από την εποχή του Γαληνού και του Πλίνιου, οι μαστιχοκαλλιεργητές "κεντούν" τον κορμό του για να τρυγήσουν τις πολύτιμες σταγόνες της ρητίνης του, που δίνει άρωμα, γεύση, καλλωπίζει και θεραπεύει.
Οι ρίζες του νησιού στην ομορφιά και την ιστορία πηγαίνουν βαθιά: Οι αρχαίοι ονόμαζαν το κρασί της Βόρειας Χίου (τον Αριούσιο Οίνο) νέκταρ των θεών και ο Χριστόφορος Κολόμβος στρατολόγησε από το νησί ναυτικούς και χαρτογράφους για τα ταξίδια του. Η Χίος είναι ένα ιδιαίτερο νησί, που εκπλήσσει διαρκώς τους επισκέπτες.
Είναι οι λαλάδες (τουλίπες) στα χιώτικα λιβάδια, ο εντυπωσιακός ρουκετοπόλεμος ανάμεσα στα καμπαναριά των εκκλησιών το Πάσχα στο Βροντάδο, η βυζαντινή Νέα Μονή με τα θαυμάσια ψηφιδωτά της, η ηφαιστειογενής παραλία στα Μαύρα Βόλια, ο υποβλητικός Ανάβατος και τα έξοχα αρχοντικά του Κάμπου, τα "ξυστά" βάζα, τα φυτικά μοτίβα και τα γεωμετρικά σχήματα που στολίζουν τις προσόψεις των σπιτιών στο Πυργί, τα κεραμεικά στα Αρμόλια, τα ονόματα των μεγάλων εφοπλιστών του νησιού (Λαιμός, Λιβανός, Τσάκος, Χανδρής κ.ά.), τα νησάκια-δορυφόροι της Χίου, οι Οινούσσες και τα Ψαρά, πατρίδα του Κωνσταντίνου Κανάρη. Θέλετε κι άλλα;

Το νησί της Χίου διαθέτει εξαιρετική ποικιλία και μεγάλη γκάμα επιλογών αναφορικά με τις παραλίες του.
Το νησί στους αιώνες
Υπολογίζεται ότι η Χίος εποικήθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα π.Χ. από τους Ιωνες, ενώ στα χρόνια του Κύρου ή του Δαρείου, μεταξύ 518-513 π.Χ., το νησί υποτάχθηκε στους Πέρσες. Μετά τους Μηδικούς Πολέμους η Χίος εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία και αργότερα πέρασε στη σφαίρα επιρροής των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στα βυζαντινά χρόνια η Χίος υπέστη επανειλημμένως τη μανία των Σαρακηνών πειρατών, ανάμεσα στον 8ο και τον 10ο μ.Χ. αιώνα, κι αργότερα, στην περίοδο των Βενετών και, κυρίως, των Γενουατών, γνώρισε τεράστια άνθηση με τη συστηματοποίηση της καλλιέργειας, της εκμετάλλευσης και του εμπορίου της μαστίχας και την εισαγωγή των εσπεριδοειδών.

Η διαλογή και ο καθαρισμός της μαστίχας αποτελούν αφορμή κοινωνικής συναναστροφής στα μαστιχοχώρια.
Από τα μέσα του 16ου αιώνα η Χίος βρέθηκε υπό οθωμανική κατοχή και το 1822 γνώρισε ολοκληρωτική καταστροφή, όταν οι Τούρκοι, ως αντίποινα στην εξέγερση των ντόπιων, κατέσφαξαν 25.000 Χιώτες και πούλησαν σε σκλαβοπάζαρο άλλους 80.000, σε μια πράξη που, χάρη στον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά "Η σφαγή της Χίου", έγινε στην Ευρώπη το σύμβολο της οθωμανικής αγριότητας και θηριωδίας και πύκνωσε τις φωνές των φιλελλήνων για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Από το 1912 η Χίος ενώθηκε και τυπικά με την Ελλάδα.
Στη Χώρα και στον Κάμπο
Οι κάτοικοι του νησιού, άνθρωποι με παράδοση στο εμπόριο, στη ναυτοσύνη, με μεγάλες κοινότητες ομογενών στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, διαπνέονται από εξωστρέφεια και ανοιχτό πνεύμα. Η πόλη της Χίου αριθμεί περίπου 24.000 κατοίκους, διατηρεί φοιτητικά τμήματα και φοιτητόκοσμο, χάρη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το κεντρικό τμήμα του οποίου στεγάζεται σε ένα πανέμορφο χιώτικο αρχοντικό με κήπο (πρώην Μιχάλειο Ορφανοτροφείο).
Οι καλοκαιρινές αποχρώσεις του γαλάζιου στο Ανατολικό Αιγαίο και τα γήινα χρώματα της Χίου.
Ο δρόμος της Προκυμαίας συγκεντρώνει την περισσότερη κίνηση στη Χώρα, με εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία και καταστήματα, ενώ στην κεντρική πλατεία Βουνακίου συναντάμε, μεταξύ άλλων, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, σημαντικό κύτταρο Πολιτισμού για την πόλη. Από την πλατεία ξεκινά και η Απλωταριά, ο πλακόστρωτος δρόμος που σφύζει τις καθημερινές από ζωή, καθώς συγκεντρώνει την εμπορική κίνηση. Δεξιά και αριστερά διασταυρώνονται γραφικά δρομάκια της πόλης κι ανάμεσα σε πλήθος εμπορικών ο επισκέπτης θα βρει περίφημα χιώτικα γλυκά κουταλιού από εσπεριδοειδή, λικέρ, ποτά και προϊόντα βασισμένα στη μαστίχα, τοπικό ούζο κ.λπ.
Η Βιβλιοθήκη "Κοραής" της Χίου είναι από τις σημαντικότερες και παλαιότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και αρχικά (1792) λειτούργησε ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου.

Ο πετρόχτιστος Ανάβατος λειτουργεί ως οχυρωματική κατασκευή, ακολουθώντας τη γραμμή του βράχου μέχρι ψηλά.
Ο Αδ. Κοραής, καταγόμενος από εμπορική οικογένεια του νησιού, υπήρξε εκ των στυλοβατών της ίδρυσης και του εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης και το άγαλμά του κοσμεί το προαύλιο του κτιρίου, ενώ στον επάνω όροφο λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα κυρίως από τις προσωπικές συλλογές του Φίλιππου Αργέντη.
Η πόλη διαθέτει ακόμη Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, με ευρήματα από το νησί, καθώς και Ναυτικό Μουσείο, που αναδεικνύει τη σπουδαία ναυτική παράδοση των Χιωτών. Μέσα στο Κάστρο της Χίου βρίσκεται και το Μουσείο Ιουστινιάνι, με ευρήματα από τη βυζαντινή έως και τη γενουατική περίοδο. Το άλλοτε σημαντικό φρουριακό συγκρότημα της πόλης, στη βόρεια άκρη του λιμανιού, φτιάχτηκε αρχικά τον 8ο με 9ο αιώνα, δέχτηκε προσθήκες και επεκτάσεις από τους κατακτητές του νησιού και για πολλούς αιώνες υπήρξε το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της χώρας.

Παραδοσιακές στολές, χοροί και πανηγύρια για το απόσταγμα της σούμας στο χωριό Μεστά.
Νότια της πόλης εκτείνεται η περιοχή του Κάμπου, με τα λεγόμενα Καμπόχωρα. Στις ειδυλλιακές εκτάσεις του ο επισκέπτης συναντά περίκλειστα περιβόλια με εσπεριδοειδή, ανθόκηπους και σπίτια με βοτσαλωτές αυλές, μαγγανοπήγαδα, όλα πίσω από ψηλούς τοίχους (παλιών γενουάτικων) αρχοντικών χτισμένων με χαρακτηριστικές κόκκινες και ωχρές θυμιανούσικες πέτρες. Βόρεια από τη Χώρα εκτείνεται η κατάφυτη κωμόπολη Βροντάδος, με ιδιαίτερη εφοπλιστική και ναυτική παράδοση.
Μετά τη Χώρα και το Βροντάδο, τα Καρδάμυλα, στη βόρεια Χίο, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, με λιμάνι το Μάρμαρο. Η εκτεταμένη αστική ανάπτυξη, χάρη στους ναυτικούς και τους εφοπλιστές, είχε αρνητικές συνέπειες στη διάσωση του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού. Στον δρόμο προς τα Καρδάμυλα συναντάμε και το παραθαλάσσιο χωριό Λαγκάδα, που φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του.

Βέσσα. Χαρακτηριστικά σπίτια και γειτονιά στο χιώτικο μαστιχοχώρι, γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου Ε’ (1897-1901).
Η βορειοδυτική Χίος αποτελεί έναν παρθένο προορισμό, σχεδόν απαλλαγμένο από την τουριστική κίνηση, καθώς ανάμεσα στο όρη Πεληναίο και Αμανή οι κάτοικοι των χωριών ζουν από την καλλιέργεια της γης.
Ξεχωριστές παραλίες
Η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού, ο Καρφάς, βρίσκεται 7 χιλιόμετρα νοτίως της χώρας. Στην αμμώδη έκταση του ομώνυμου όρμου ο επισκέπτης θα βρει μια πλήρως οργανωμένη και πολυσύχναστη παραλία, με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, τουριστικά καταστήματα και πλούσια νυχτερινή ζωή. Κοντά στον Καρφά υπάρχει και η οργανωμένη παραλία του Μέγα Λημνιώνα, επίσης πλούσια σε τουριστικές εγκαταστάσεις.

Το Ναυτικό Μουσείο Χίου υπενθυμίζει στον επισκέπτη τη σπουδαία ναυτική παράδοση του νησιού.
Προς την αντίθετη κατεύθυνση από την πόλη, προς Βορρά, εκτείνεται η βοτσαλωτή παραλία της Δασκαλόπετρας ή της Πέτρας του Ομήρου.
Λαξεύματα σε βράχο της περιοχής θεωρήθηκαν λανθασμένα ως τοποθεσία όπου δίδασκε ο Ομηρος, καθώς, σύμφωνα με γραπτές πηγές, ο επικός ποιητής έζησε και δίδαξε στη Χίο, ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για ιερό της θεάς Κυβέλης.
Κοντά στο χωριό Καλιμασσιά υπάρχει η παραλία της Αγίας Φωτεινής ή Αγία Φωτιά, με λευκό βότσαλο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Στη νοτιοανατολική Χίο και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Χώρα είναι η επίσης οργανωμένη παραλία της Κώμης, με ποικίλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Στη δυτική ακτή του νησιού, 30 χιλιόμετρα από την πόλη, υπάρχει η παραλία κοντά στο χωριό Λιθί, με εξαιρετικές ταβέρνες για ψάρι. Τέλος, κοντά στα Καρδάμυλα βρίσκονται ο παραθαλάσσιος οικισμός και η παραλία του Ναγού.

Σύγχρονο μπρούντζινο γυναικείο άγαλμα, με φόντο τον προμαχώνα από το κάστρο της Χίου.
Στο Εμποριό, 6 χιλιόμετρα από το Πυργί, εκτός από τις διάσπαρτες βίλες των εφοπλιστών υπάρχει και η ξεχωριστή παραλία Μαύρα Βόλια, τα μαύρα βότσαλα της οποίας είναι κατάλοιπο της ηφαιστειογενούς δραστηριότητας στην περιοχή. Το Φώκι και τα Βρουλίδια είναι ακόμη δύο παραλίες παρόμοιας φυσικής ομορφιάς κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό του Εμποριού. Κοντά στη Βολισσό ο επισκέπτης της Χίου έχει αρκετές επιλογές για μπάνιο.
Στην ερημική παραλία Λαμψά, με τα βαθιά, παγωμένα νερά της, στον Μάναγρο, τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού με χοντρή άμμο και μήκος 1,5 χιλιόμετρο, στον οικισμό Λήμνος και στο επίνειο της Βολισσού, στα Λημνιά, όπου υπάρχουν και μικρές ταβέρνες, καφέ και καταλύματα.

Ειδυλλιακός περίκλειστος κήπος στον Κάμπο.
Η γνωστότερη παραλία της βορειοδυτικής Χίου, με χοντρή άμμο, είναι τα Λευκάθια, που είναι οργανωμένη πλαζ, όπως και τα Μαγεμένα. Ενα χιλιόμετρο μετά τη διασταύρωση του δρόμου για το Λιθί, ένας σχετικά ομαλός χωματόδρομος οδηγεί στην παραλία Γυάλι.
Από τον δρόμο Αυγώνυμα-Σιδηρούντα ο επισκέπτης φτάνει στις παραλίες Σανί (με περπάτημα δέκα λεπτών) και Ελίντα.

Τα μεσαιωνικά χωριά
Ωρες μεσημεριανής ανάπαυσης σε σκιερό δρομάκι των Ολύμπων, ένα από τα 21 μαστιχοχώρια του νησιού.
Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και υπολογίζεται ότι συστήθηκε τον 8ο μ.Χ. αιώνα, αν και τα κεραμεικά ευρήματα στο λιμάνι των Μεστών ανάγονται στην αρχαιότητα. Η μορφή του είναι οχυρωματική και αναπτύχθηκε πλήρως στα τέλη του 14ου, αρχές του 15ου αιώνα από τους Γενουάτες, για την προστασία των καλλιεργητών της μαστίχας και του ίδιου του πολύτιμου προϊόντος από τις πειρατικές επιδρομές. Την Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία των Μεστών αναβιώνει το Εθιμο του Αγά. Σήμερα ο πληθυσμός των Μεστών υπολογίζεται σε 500 κατοίκους.
Αμέσως μετά τα Μεστά, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χίου, βρίσκονται οι Ολύμποι, ένα από τα 21 μαστιχοχώρια του νησιού, σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από τη χώρα. Ιδρύθηκε την εποχή των Παλαιολόγων, τον 13ο αιώνα, και μέχρι το 1821 -όταν και εξαλείφθηκε ο φόβος των πειρατών- περιοριζόταν μόνο μέσα στο κάστρο που προφύλασσε το χωριό. Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται ο Αγάς, όπως και τα Μεστά, και το σπήλαιο των Ολύμπων, βάθους 57 μέτρων, το οποίο ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια.

Μαύρα Βόλια: Το μοναδικό μαύρο χρώμα των βοτσάλων της παραλίας οφείλεται στον άλλοτε ηφαιστειογενή χαρακτήρα της περιοχής.
Το Πυργί βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού, είναι το μεγαλύτερο μαστιχοχώρι της Χίου και στο κέντρο του δεσπόζει ο ημικατεστραμμένος πύργος που έδωσε στο χωριό την ονομασία του. Ιδρύθηκε πιθανόν μεταξύ 14ου-15ου μ.Χ. αιώνα, υπέστη ελάχιστες καταστροφές στον μεγάλο σεισμό του 1881 και χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του αποτελεί η ιδιαίτερη εξωτερική διακόσμηση των επιχρισμάτων στις προσόψεις των σπιτιών.
Η πρωτεύουσα της βορειοδυτικής Χίου, η Βολισσός, υπήρξε σημαντικό κέντρο του νησιού και δεύτερη πόλη, μετά τη Χώρα, ήδη από τα μεσαιωνικά χρόνια, χάρη στο ισχυρό κάστρο που την προστάτευε. Επτά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βολισσού, που σήμερα αριθμεί περίπου 500 κατοίκους, βρίσκεται το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού, η εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας (βαφτιστικό όνομα συχνότατο στη Χίο), που πανηγυρίζει στις 22 Ιουλίου και δέχεται πλήθος πιστών. 450 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, σε έναν απόκρημνο βράχο που προστατεύεται νοτιοδυτικά από μια ιλιγγιώδη χαράδρα, βρίσκεται το μεσαιωνικό φρουριακό χωριό Ανάβατος, ο επονομαζόμενος "Μυστράς της Χίου", με τους λιγοστούς και όχι μόνιμους κατοίκους στα χαμηλά και τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στα ψηλότερα.

Η επίπονη συλλογή του μοναδικού χιώτικου καρπού, πάνω από το ασπρόχωμα που έχει επιμελώς στρωθεί γύρω από τη ρίζα.
Στην κεντρική Χίο, 16 χιλιόμετρα από τη Χώρα και 6 χιλιόμετρα πριν από τον Ανάβατο, συναντούμε τα Αυγώνυμα. Ακόμη ένα μεσαιωνικό χωριό, με λίγους κατοίκους, πολλούς μετανάστες στις ΗΠΑ, εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα, θέα προς τα Ψαρά, λίγα και εκλεκτά ταβερνάκια και τουριστικά καταλύματα. Στις 23 Απριλίου γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στην Ελίντα, "του καβγατζή", καθώς μετά τους μεζέδες και τη σούμα (δυνατό και εύοσμο χιώτικο απόσταγμα σύκου) οι κάτοικοι συχνά παρεκτρέπονται για το ποιος προσέφερε τα περισσότερα στην εκκλησία (λάδι, χρήματα κ.λπ.), ώστε να διατηρήσει το εικόνισμα του αγίου στο σπίτι του για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη χρονιά.
Για τους παραθεριστές πανηγύρι πραγματοποιείται στα Αυγώνυμα και στις 9 Σεπτεμβρίου (Γενέθλιο της Θεοτόκου).

Η μαστίχα
Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος σημειώνει στο ημερολόγιό του, έπειτα από επίσκεψη στη Χίο (1474-1475), ότι η Δημοκρατία της Γένοβας εξασφαλίζει ανά έτος από τη μαστίχα 50.000 δουκάτα, το φημισμένο χιώτικο προϊόν είναι ήδη γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός από εξαγώγιμο και επικερδές προϊόν η μαστίχα είχε διαδοθεί ευρέως από την αρχαιότητα για τις πολλές και ευεργετικές χρήσεις της. Από τους πρώτους αιώνες μ.Χ. τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η χρήση της για την υγεία της στοματικής κοιλότητας, τα ματωμένα ούλα και την κακοσμία ήταν τόσο διαδεδομένη, ώστε ο γιατρός Παύλος ο Αιγινίτης τον 17ο αιώνα κατέγραψε συνταγή οδοντόκρεμας που την περιελάμβανε.
Ο ρόλος της μαστίχας στην υγιεινή του στόματος και σε στομαχικές παθήσεις, όπως και η ωφέλιμη δράση των συστατικών της σε έλκη, εγκαύματα και πληγές, έχει επιβεβαιωθεί και από τη σύγχρονη φαρμακευτική, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του αυτοκρατορικού γιατρού του Ιουστινιανού, Αέτιου (6ος μ.Χ.), ο οποίος πίστευε πως με τη μαστίχα μπορούσαν να συγκολληθούν οι τρίχες που έφευγαν χωρίς τη θέλησή τους. Ο ίδιος γιατρός, ωστόσο, δεν παρέλειψε να καταγράψει τη συνταγή για μια κρέμα ομορφιάς της πατρικίας Πελαγίας, η οποία εκτός από μυαλό ελαφιού περιείχε και μαστίχα. Ο φημισμένος φαρμακολόγος του 1ου μ.Χ. αιώνα Διοσκουρίδης είχε επίσης επισημάνει ότι το μαστίχινον, μείγμα μαστίχας και λαδιού, το μεταχειρίζονταν οι φιλάρεσκοι για να δώσουν φωτεινότητα στο πρόσωπό τους.

Τα "δάκρυα" της μαστίχας έχουν τη θέση τους και στη γαστρονομία. Σύμφωνα με γεωγράφο του 3ου αιώνα μ.Χ., η μαστίχα χρησίμευε στον αρωματισμό των κρασιών, ενώ εικάζεται βάσιμα και η χρήση της ως μπαχαρικό στα αυτοκρατορικά μαγειρεία της οθωμανικής Κωνσταντινούπολης, σε μια εποχή που η μαστίχα κόστιζε το βάρος της σε ασήμι. Στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης το "άσπρο γλυκό", δηλαδή το "υποβρύχιο" με γεύση μαστίχα, προσφέρεται μέχρι τις μέρες μας ως επίσημο κέρασμα.
Στην ποτοποιία το μαστίχι δανείζει το άρωμά του σε ούζα και λικέρ μαστίχας και στην αρτοποιία χρησιμοποιείται στο ψωμί, σε κουλούρια, στο παξιμάδι και στα μπισκότα. Εκτός από τις γνωστές χρήσεις της στη ζαχαροπλαστική -σκαλτσούνια, βασιλόπιτες, μαρέγκες κ.ά.- η μαστίχα παλαιόθεν γινόταν και παγωτό, το λεγόμενο "ντοτουρμά". Αν και στην ελληνική κουζίνα η μαστίχα έχει αρχίσει να αξιοποιείται κάπως τα τελευταία χρόνια, δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο στην ανατολίτικη. Οι Αραβες και οι Οθωμανοί τη χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες σε ευρεία κλίμακα σε συνταγές με ρύζι, ψάρι, κρέας και κοτόπουλο.

Διαδοχικές καμάρες του μεσαιωνικού χωριού Πυργί, διακοσμημένες με μοναδικό τρόπο.

Fast Info
Οικοπεριηγητικός τουρισμός
Ο Βασίλης Μπάλλας ασχολείται με τη μαστιχοκαλλιέργεια και συγχρόνως διατηρεί το γραφείο οικοπεριηγητικού τουρισμού Masticulture, με έδρα τα Μεστά, το οποίο, μεταξύ άλλων, οργανώνει και εκδρομές στα μαστιχόδεντρα. Η περιήγηση ξεκινά από τα Μεστά με προμήθειες από φρέσκο ζυμωτό ψωμί σε ξυλόφουρνο, χουρμαδοελιές χιώτικες, ντόπιο κρασί και τυρί και οι εκδρομείς διασχίζουν αρχικά ένα μονοπάτι που περνά από το μποστάνι του Βασίλη.
Οι άνυδρες ντομάτες, τα καρπούζια, τα ξυλάγγουρα και τα άλλα προϊόντα εποχής, που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους, φορτώνονται σε καλάθια και μεταφέρονται στο μαστιχοχώραφο. Ακολουθεί επίδειξη του τρόπου προετοιμασίας και περισυλλογής της ρητίνης, με τους επισκέπτες να συμμετέχουν στο ασπροχωμάτισμα του δέντρου, το κέντημα κ.ο.κ. Οταν η ξενάγηση γίνεται σε σχολικές ομάδες (από την Αθήνα μέχρι το Λονδίνο), παίρνει έναν χαρακτήρα εκπαιδευτικό και συνάμα παιγνιώδη. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και συναγωνίζονται στα διαδοχικά στάδια της "παραγωγικής" διαδικασίας.
Η περιήγηση και το παιχνίδι καταλήγει στο τραπέζι με τα παραδοσιακά προϊόντα, που στρώνεται επί τόπου κάτω από τον ίσκιο των μαστιχόδεντρων. Την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια της Masticulture έχουν ξεχωρίσει και οι τουριστικοί οδηγοί Lonely Planet, συμπεριλαμβάνοντάς τη στη λίστα με τους δέκα κορυφαίους πράσινους προορισμούς στην Ελλάδα (Πληροφορίες: www.masticulture.com, 22710 76084, 6976 113007, 6973 558881).
Εκδρομές
Το νησάκι Οινούσσες, νησί των εφοπλιστών, προσφέρεται για εκδρομή από το λιμάνι της Χίου. Εκτός από τη μεγάλη Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας στο νησί, υπάρχουν ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες κ.λπ. Δώδεκα μίλια βορειοδυτικά της Χίου βρίσκονται τα Ψαρά. Σήμερα έχουν περίπου 500 κατοίκους, ενώ πριν από τη σφαγή του 1824 από τους Τούρκους το νησί του ναύαρχου Κανάρη αριθμούσε περίπου 18.000 ψυχές. Από τα Λημνιά (επίνειο της Βολισσού) και το λιμάνι της Χώρας το καλοκαίρι υπάρχει τακτική συγκοινωνία για το ιστορικό νησί, που διαθέτει κάποια καφενεία με μεζέδες και ολιγάριθμα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Η Νέα Μονή
Στο κέντρο του νησιού, 12 χιλιόμετρα από τη Χώρα, η Νέα Μονή, παγκοσμίου φήμης μεσαιωνικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO (από το 1990), θεωρείται το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Το ιστορικό μοναστήρι ιδρύθηκε το 1042 και εορτάζει στις 23 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου).
Η περίοδος ακμής του μοναστηριού ήρθε στην υστεροβυζαντινή περίοδο, όπου η μονή αριθμούσε, χωρίς υπερβολή, μία χιλιάδα μοναχών, ενώ η περιουσία που εκμεταλλευόταν αντιστοιχούσε στα δύο τρίτα των συνολικών κτημάτων της Χίου. Σημαντικές καταστροφές υπέστη το μοναστήρι με την πυρπόληση και τη λεηλασία των Τούρκων το 1822, και στον μεγάλο σεισμό του 1881.
Η μονή ξεχωρίζει για τα θαυμάσιας τέχνης ψηφιδωτά του, φτιαγμένα από καλλιτέχνες της Κωνσταντινούπολης, με τεχνοτροπία που υπήρχε στα αυτοκρατορικά ανάκτορα της Βασιλεύουσας. Μαζί με τη Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία και τη Μονή Δαφνιού τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής θεωρούνται τα κορυφαία μεσαιωνικά δείγματα αυτής της τέχνης στον ελλαδικό χώρο. Μεταξύ άλλων, οι παραστάσεις της Βάπτισης, της Ανάστασης και της Σταύρωσης, στο Καθολικό του μοναστηριού συγκροτούν ένα αριστουργηματικό τρίπτυχο που αποπνέει πνευματικό κάλλος.
Φαγητό
Από το ψητό μαστέλο (μαλακό αγελαδινό τυρί) μέχρι τα αβγοκαλάμαρα και από το λιόκαυτο (ψάρι που ψήνεται στον ήλιο) μέχρι την ταμπουραδόπιτα (με κόκκινη κολοκύθα και τυρί) η Χίος διαθέτει μεγάλο εύρος γευστικών επιλογών είτε στη Χώρα είτε σε εξαιρετικές παραθαλάσσιες ή ορεινές ταβέρνες (ουζερί και εστιατόρια) στο υπόλοιπο νησί. Οι προτάσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές.
"Χότζας" (Γεωργίου Κονδύλη 3, 22710 42787). Λειτουργεί από το 1882 και βρίσκεται μέσα στην πόλη της Χίου.
"Θεοδοσίου" (Νεωρίων 33, 22710 24250 & 6972301592). Ουζερί στην επονομαζόμενη φτωχιά προκυμαία της πόλης της Χίου.
"Το Τσίκουδο" (Λεωφόρος Αιγαίου 40-42, 22710 40111 & 69746337) στην Προκυμαία της Χίου.
"Το κεχριμπάρι" (Αγίων Αναργύρων 7). Μεζεδοπωλείο στο κέντρο της πόλης, πίσω από το Ομήρειο.
Στη Λαγκάδα, στα βορειοανατολικά παράλια του νησιού (16 χλμ. από τη Χώρα), υπάρχει η ψαροταβέρνα του "Πασσά" (22710 74218).
Εκλεκτούς μεζέδες θα βρει κανείς στο ουζερί του Κώστα Μονογιούδη στο Νεχώρι ή Νεοχώρι (9 χλμ. νοτίως της Χώρας).
Στο παραθαλάσσιο μαστιχοχώρι Καταρράκτης η ταβέρνα της κυρά Δάφνης προσφέρει νόστιμο μαγειρευτό φαγητό και ψάρι από το οικογενειακό καΐκι.
Η ταβέρνα της κυρά Δέσποινας στο Λιθί (23,5 χλμ. από τη Χώρα), στη δυτική Χίο, προσφέρεται για ψάρι.
Διαμονή
Η μεγάλη έκταση του νησιού προσφέρει πληθώρα επιλογών στον επισκέπτη. Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που προτείνονται είναι ενδεικτικά.
"Ξενοδοχείο Χανδρής" (22710 44401 - 410, www.chan?dris.gr). Από τη γνωστή σειρά ξενοδοχείων, στο λιμάνι της πόλης, με 139 δωμάτια και θέα είτε προς τη θάλασσα είτε προς τα περιβόλια του Κάμπου.
"Erytha Hotel & Resort" (22710 32311 - 16 www.erytha.gr). Μεγάλο ξενοδοχείο, πάνω στη θάλασσα στον Καρφά.
"GOLDEN SAND" (22710 32080 - 81 www.goldensand.gr). Ανεση και παροχές στον κοσμοπολίτικο Καρφά.
"Αίπος Village" (22710 92248, 22710 92266, www.aepos-village.gr). Ενα είδος τουριστικού αθλητικού χωριού, που συνδυάζει την ομορφιά του ομώνυμου οροπεδίου στην περιοχή του Βροντάδου.
"Emporios Bay" (22710-70180-2, www.emporiosbay.com). Μικρό ξενοδοχείο στον κόλπο του Εμποριού, 4 χιλιόμετρα από το μεσαιωνικό χωριό Πυργί.
"Medieval Castle" (22710 76345, www.mcsuites.gr). Συγκρότημα από 14 σουίτες διάσπαρτες στο μεσαιωνικό χωριό Μεστά.
"Vouno Village Apartments" (22710 22280, 6946 026661, www.vouno?village.gr).
9 καλαίσθητα, παραδοσιακά διαμερίσματα στο ομώνυμο μεσαιωνικό χωριό.
"VOLISSOS HOLIDAY HOMES" (22740 21700, www.volissosholi?dayhomes.gr). Στα Λημνιά της Βολισσού, στη βορειοδυτική Χίο.
Κείμενο: Νίκος Κουφάκης
Φωτογραφίες: Κλαίρη Μουσταφέλλου

Μπράβο Ελληναράδες !!!



Η Ελληνική Κοινότητα Οττάβας χορεύει ελληνικό χορό για την προώθηση του Ελληνικού Φεστιβαλ Οττάβας 2011. Μπράβο Ελληναράδες !!!!!!!!!!

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Ρυθμίστε το Στρες στον Εργασιακό Χώρο

Απλές και Λειτουργικές συμβουλές.
Το στρες που συνδέεται με τον εργασιακό χώρο επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά και μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην προσωπική ζωή. Επομένως, το να μάθει κάποιος να ελέγχει το στρες στον εργασιακό του χώρο μπορεί να τον βοηθήσει στο σπίτι και στην εργασία.
Η κλινική Cleveland υποδεικνύει πώς να ρυθμίσουμε το στρες στην εργασία:
• Διατηρήστε μια τρέχουσα λίστα προτεραιοτήτων
• Μην βάζετε τα προβλήματα εκτός διαστάσεων
• Αφήστε στο γραφείο τα προβλήματα της δουλειάς και μην τα μεταφέρετε στο σπίτι
• Σχεδιάστε μικρά διαλείμματα, ιδιαίτερα όταν αρχίζετε να αγχώνεστε πολύ
• Διατηρήστε το γραφείο σας τακτικό και καθαρό
• Να ασκείστε τακτικά και να κοιμάστε επαρκώς
• Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για μια δουλειά που κάνατε καλά
• Να αναγνωρίσετε πότε είναι καιρός να αναζητήσετε νέα δουλειά
Πηγή: iatronet.gr

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

Ξεχάστε τις Ημερομηνίες Λήξης στα Τρόφιμα

Νέο συντηρητικό θα τα διατηρεί για χρόνια !!
Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο φυσικό συντηρητικό το οποίο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της σήψης στα τρόφιμα. Εντόπισαν μια ουσία που καταστρέφει τα βακτήρια εκείνα που είναι υπεύθυνα για την αποσύνθεση στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το συντηρητικό, που ονομάζεται bisin , θα είναι ικανό να επεκτείνει την διάρκεια ζωής των τροφίμων για αρκετά χρόνια, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει και κρασί του οποίου το μπουκάλι έχει ανοιχθεί, αλλά και σε διάφορες σάλτσες.
Η ανακάλυψη αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε τα ψώνια μας και να μειώσει τα εκατομμύρια τόνους φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
Η ουσία αυτή, που εμφανίζεται φυσιολογικά σε κάποια ήδη αβλαβών βακτηρίων, εμποδίζει την ανάπτυξη των θανατηφόρων βακτηρίων συμπεριλαμβανομένου του E-coli, της σαλμονέλας και της λιστέριας.
Η ουσία θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή μιας ποικιλίας καθημερινών τροφίμων που έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο για την κατανάλωσή τους, όπως θαλασσινά, τυριά και κονσερβοποιημένα προϊόντα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, τα τρόφιμα θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια, ενώ θα είναι πιθανό να μην χρειάζονται καν την αποθήκευσή τους στο ψυγείο, υποστηρίζουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Minnesota.
Οι επιστήμονες, που έχουν κατοχυρώσει και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ουσία, έχουν ήδη έρθει σε συνεννοήσεις με μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα πρώτα τρόφιμα που θα περιέχουν την bisin, αναμένεται να διατεθούν στην αγορά σε τρία χρόνια περίπου.
Την ουσία ανακάλυψε κατά λάθος, ο Δρ. Dan O’ Sullivan, ένας Ιρλανδός μικροβιολόγος που εργάζεται στο πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια της εξέτασης μιας καλλιέργειας βακτηρίων σε ανθρώπινο έντερο.
Η ουσία, ωστόσο, δεν θα είναι ικανή να διατηρήσει φρούτα και λαχανικά μιας και αποσυντίθενται με διαφορετικό τρόπο.
Η bisin είναι συγγενική με την nisin, που ήδη χρησιμοποιείται στα τροποποιημένα τυριά για παραμείνουν αποστειρωμένα και βρώσιμα για δεκαετίες, οπότε δεν απαιτούνται φαρμακευτικές δοκιμές.
Πηγή: Newsbeast.gr

Νέο Ωράριο Δημοσίων Υπαλλήλων

Στα νέα δεδομένα ωραρίου θα κληθούν να προσαρμοστούν από σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέρχονται αλλαγές τόσο στην προσέλευση των εργαζομένων στις κρατικές υπηρεσίες όσο και στη αποχώρηση.
Πλέον, το ωράριο των εργαζομένων στο Δημόσιο μόνιμων υπαλλήλων, των υπαλλήλων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά και του προσωπικού των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού θα είναι 40 ώρες την εβδομάδα και όχι 37,5 που ήταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα ωράρια που καθορίζονται από ειδικές διατάξεις και προβλέπουν μειωμένο χρόνο εργασίας, όπως είναι, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.
Σκοπός της νέας ρύθμισης του ωραρίου είναι η ανάγκη εξίσωσης των ωρών εργασίας των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς επίσης και η αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών και κυρίως αυτών που έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με το κοινό καθώς και η κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Από τούδε και στο εξής, η είσοδος του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα γίνεται από τις 9.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι. Ειδικά στις εφορίες, οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται πλέον έως τις 14.30 το μεσημέρι.
Οσον αφορά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών των δήμων, σε καθένα από τα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 08.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ και το Σάββατο από τις 08.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προθεσμία να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το ωράριο που τους βολεύει. Οι κατ' επιλογήν ώρες προσέλευσης και αποχώρησης μπορούν να είναι από τις 07.00 έως τις 15.00, από 07.30 έως 15.30, από 08.00 έως 16.00, από 08.30 έως 16.30 ή, τέλος, από 09.00 έως 17.50.

Πηγή: espressonews.gr

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Το Μοναχοπαίδι

Ο Τοτός επιστρέφει σπίτι του από το σχολείο και λέει στη μητέρα του:
- Μαμά, η δασκάλα με ρώτησε σήμερα αν έχω άλλα μικρότερα αδελφάκια, που θα πάνε κι αυτά στο ίδιο σχολείο.
- Πολύ ευγενικό το ενδιαφέρον της, σχολιάζει η μητέρα. Και τι είπε μόλις έμαθε πως είσαι μοναχοπαίδι;
- Δόξα σοι ο Θεός !!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...