Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Η Πρώτη Αποκομιδή Σκουπιδιών στον Δήμο Αθηναίων

Η Αθήνα, όταν εκλέχθηκε ο πρώτος Δήμαρχός της, Ανάργυρος Πετράκης (1835), είναι δύσκολο να περιγραφεί. Επρόκειτο για μια πόλη ερειπίων, χωρίς υποδομές, με τα νερά να λιμνάζουν, δημιουργώντας νοσογόνες εστίες στα στενά δρομάκια της πόλης, που ήταν γεμάτα από λάσπες και σκόνη, χωρίς φως και με συντρίμμια, τα οποία έκαναν τη διάβασή τους δύσκολη ακόμη και την ημέρα. Το 1850 γίνεται λόγος για νερό, που είναι θολό και μυρίζει. Η βρώμα και η δυσωδία περίσσευαν στην Αθήνα. Πτώματα ζώων ρίχνονταν με άνεση στα ακάλυπτα οικόπεδα. Νερά λίμναζαν μπροστά στις αυλόπορτες. Οι χασάπηδες έσφαζαν τα ζωντανά στα μαγαζιά τους για να αποφύγουν τον φόρο που έπρεπε να καταβάλουν αν χρησιμοποιούσαν τα δημοτικά σφαγεία. Εξαιτίας της κακής ποιότητας του πόσιμου νερού και της έλλειψης στοιχειωδών υγειονομικών μέτρων, συχνά εκδηλώνονταν μεταδοτικές ασθένειες.Το Ταμείο του Δήμου ήταν τελείως άδειο. Παρ' όλα αυτά, ο πρώτος αυτός δήμαρχος πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στον τόπο τoυ.
Ο Πετράκης πούλησε τρία σπίτια από την προσωπική του περιουσία και έδωσε τα χρήματα στο Δήμο. Έχτισε το πρώτο δημοτικό σχολείο στην Πλάκα, δημιούργησε «Δημοτική φρουρά» για την ασφάλεια της πόλης, καταπολέμησε αποτελεσματικά την εγκληματικότητα, ίδρυσε βιβλιοθήκη και δύο λαϊκά ιατρεία για τους απόρους. Μεγάλη προσπάθεια όμως κατέβαλλε για την δημόσια υγιεινή της πόλης μαζεύοντας τα σκουπίδια που έπνιγαν τους χωματόδρομους της Αθήνας, ενώ απαγόρευσε στος χασάπηδες να σφάζουν στα καταστήματα τους.
Στην δεύτερη θητεία του, το 1841, πραγματοποίησε σημαντικά έργα οδοποιίας, δετροφύτευσε την πόλη, και κυρίως την Πατησίων, πάταξε τα κακοποιά στοιχεία και οργάνωσε Δημοτική αστυνομία για την επιβολή του Νόμου και της τάξης. Παράλληλα θεμελίωσε τον Μητροπολιτικό Ναό και αποπεράτωσε το Δημοτικό Νοσοκομείο. Προς τιμήν του έχει ονομαστεί η ομώνυμη οδός στην Πλάκα.
Πηγή: istorikathemata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...