-Ο καφές έχει εμπνεύσει πλήθος από θρύλους και δοξασίες. Η παράδοση λέει ότι φυλές στην Αιθιοπία ανακάτευαν άνθη καφέ με ζωικό λίπος φτιάχνοντας έναν πολτό για να τον κατανάλωνουν οι πολεμιστές στις μάχες και να παίρνουν ενέργεια.
-Σύμφωνα με έναν μύθο, κάποιος γιδοβοσκός παρατηρώντας τις γίδες του ιδιαίτερα ζωηρές κάθε φορά που μασουλούσαν κόκκινους καρπούς από κάτι άγριους θάμνους, αποφάσισε να τους δοκιμάσει και ο ίδιος. Ενθουσιασμένος και εντυπωσιασμένος με το αποτέλεσμα άρχισε να χορεύει μαζί με τις γίδες του. Τον είδε όμως μια ομάδα μοναχών και δοκιμάσαν και αυτοί, οι οποιοι πολύ σύντομα άρχισαν να βράζουν τους καρπούς και να χρησιμοποιούν το ρόφημα για να μένουν ξύπνιοι στις αγρυπνίες.
-Ένας άλλος μύθος λέει, ότι...
ένας μουσουλμάνος δερβίσης, που καταδικάστηκε να περιπλανιέται στην έρημο και κινδύνευε να πεθάνει, άκουσε... μια φωνή να τον διατάζει να φάει κόκκους καφέ. Προσπάθησε να τους μουλιάσει στο νερό για να μαλακώσουν αλλά απέτυχε και, έτσι, ήπιε το ζουμί. Η ενέργεια που απέκτησε τον έσωσε και έτσι έφυγε για να διακηρύξει την πίστη του αλλά και τη μαγική συνταγή σε όλο τον κόσμο.
-Έκτος από μύθους, η ιστορία του καφέ είναι γεμάτη από ίντριγκες αλλά και ροζ σκάνδαλα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταφορά και μεταφύτευση των πολύτιμων σπόρων του. Οι κόκκοι καφέ έφευγαν από το λιμάνι της Μόκας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Παρά όλα αυτά οι προσκυνητές στην Μέκκα κατάφεραν να βγάλουν λαθραία φυτά καφέ και να τα μεταφυτέψουν στην Ινδία.
-Αυτό ήταν απλώς η αρχή. Το 1727, ένας Βραζιλιάνος αντισυνταγματάρχης γοητεύει τη γυναίκα του κυβερνήτη της Γαλλικής Γουιάνας και της αποσπά φυτά καφέ που μεταφυτεύει στην πατρίδα του. Μέσα στον επόμενο αιώνα, η Βραζιλία γεμίζει φυτείες!
-Σήμερα, ο καφές είναι το δεύτερο σε πωλήσεις προϊόν στον πλανήτη.
ΜΠΙΣΚΟΤΟ
Το μπισκότο είναι συνήθως μια απλή κατασκευή, η ιστορία του όμως δεν είναι καθόλου απλή... Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική ονομασία panis biscotus, που σημαίνει "ψωμί ψημμένο δύο φορές". Στην Αμερική τα λένε cookies. H ονομασία προήλθε από το ολλανδικό keokje, που σημαίνει ''μικρή τούρτα''.
Κάποιοι θεωρούν ότι τα μπισκότα δημιουργηθήκαν τυχαία... Ένας Ολλανδός μάγειρας, για να δοκιμάσει τη θερμοκρασία του φούρνου, έσταξε σε μια πλάκα λίγη από τη ζύμη του κέικ που ετοίμαζε, έτσι, άθελά του δημιούργησε το πρώτο μπισκότο. Όμως, οι επίμονοι ιστορικοί της γαστρονομίας δεν αρκέστηκαν σε αυτή την απλή εξήγηση και άρχισαν το ψάξιμο. Ξεκίνησαν από τη νεολιθική εποχή, όταν, πριν 10.000 χρόνια, οι άνθρωποι έψηναν σε καυτές πέτρες καρπούς σιτηρών ανακατεμένους με νερό και χαρακτήρισαν τα μπισκότα ως ''απογόνους'' των πρώτων μαγειρεμένων τροφών.
Τον 7ο αιώνα, εντόπισαν τα μπισκότα σε μια από τις πρώτες χώρες που καλλιεργείται η ζάχαρη, την Περσία, βρήκαν ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι και οι Ρωμαίοι έψηναν μπισκοτάκια και, στη συνέχεια, ανακάλυψαν ότι τα μπισκότα, με τη μουσουλμανική εισβολή στην Ισπανία, τις Σταυροφορίες και την ανάπτυξη του εμπορίου των μπαχαρικών, από την Αραβία εξαπλώθηκαν στη Βόρεια Ευρώπη.
Τα μπισκότα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας, γιατί αποτελούσαν την ιδανική τροφή για τα ταξίδια, καθώς ήταν εύκολο να μεταφερθούν και να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Για αιώνες, κανένα πλοίο δεν ταξίδευε χωρίς να έχει εφοδιαστεί με τα σκληρά σαν κόκαλο μπισκότα, που ήταν βασικό μέρος της διατροφής του πληρώματος.
Και ενώ ναύτες, εξερευνητές και στρατιώτες μασουλούν ξερά μπισκότα στις κουζίνες του Μεσαίωνα, πειραματίζονται για να πλουτίσουν τη γεύση των μπισκότων με βούτυρο, ζάχαρη και αλλά υλικά.
Στο τέλος του 14ου αιώνα, πουλούσαν ένα είδος μπισκότου-γκοφρέτα στους δρόμους του Παρισιού.
Τον 16ο αιώνα, τα πρώτα μπισκότα φτάνουν στην Αμερική από Άγγλους, Σκωτσέζους και Ολλανδούς μετανάστες, αργότερα, οι κυρίες στις φυτείες του Νότου συναγωνίζονταν η μία την άλλη σε συνταγές μπισκότων που ονόμαζαν ''μικρά κέικ για το τσάι''.
Τον 19ο αιώνα, καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία και πέφτει η τιμή της ζάχαρης, τα μπισκότα αρχίζουν να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες. Παρόλο που σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολλές εκατοντάδες συνταγές για μπισκότα, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα μπισκότα είναι αχτύπητα!
Πάνω από 2 δισεκατομμύρια μπισκότα καταναλώνονται ετησίως στις Η.Π.Α.
Στέλιος Παρλιάρος
Πηγή: krasodad.blogspot.com