Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Χούμους

Το Χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα με βάση τα ρεβύθια, διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή ως συνοδευτικό του ψωμιού ή της αραβικής πίτας τους και τρώγεται ως ορεκτικό.
Υλικά:
1 κούπα ξερά ρεβίθια μουλιασμένα και βρασμένα, 1 κουταλιά ταχίνι, 1 λιωμένη σκελίδες σκόρδο, χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι κοπανισμένο κύμινο, ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν, λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
Διαδικασία:

Αφήστε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό, ελαφρά αλατισμένο, για 8 ώρες. Βράστε τα ώσπου να μαλακώσουν. Η ώρα που απαιτείται εξαρτάται από το μέγεθος και την ποιότητα τους. (Μπορεί μαζί με τα ρεβίθια να βράσετε και 3 σκελίδες σκόρδο οι οποίες σχεδόν λιώνουν και γλυκίζουν).
Λιώστε τα ρεβίθια καλά στο μούλτι με λίγο νερό για να δημιουργηθεί μία παχύρρευστη κρέμα. Βάλτε σε μπολ την κρέμα, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το λάδι, το κύμινο, το καγιέν, και το πιπέρι. Δουλεύουμε το μίγμα με το σύρμα των αυγών μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, προσθέστε αργά λίγο ακόμα νερό. Το μείγμα πρέπει να έχει την όψη αλοιφής. Τέλος προσθέστε το μαϊντανό και ανακατέψτε καλά. Το χούμους παίρνει πολύ ωραία γεύση και δένουν οι γεύσεις των υλικών, αν φυλαχτεί στο ψυγείο λίγες ώρες πριν από το σερβίρισμα.
Περιχύνουμε το χούμους με λίγο ωμό ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού ή πιπέρι καγιέν. Στολίζουμε με μερικά φύλα μαϊντανού ή όπως έκανα εγώ… με μία ελιά!

2 σχόλια:

  1. Εγω τρελαινομαι για χουμους αλλα ποτε δεν μου κανατε να φαω...η μηπως τα τρωτε εκει μεταξυ σας σαν τον Παγκαλο??ε, ε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχολιο απο τον λυκο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...