Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Τα Μάτια της Τζοκόντα

Πολλά έχουν ειπωθεί για το αινιγματικό και υπέροχο χαμόγελό της, άλλα τόσα ερωτηματικά για την πραγματική της ταυτότητα και τώρα έρχεται να συμπληρωθεί το μυστήριο με τα μάτια της, που όμως πιθανότατα να αποκρυπτογράφησουν και να αποκαλύψουν πράγματα... μετά τους 5 αιώνες που έχουν μεσολαβήσει από την δημιουργία της!
Ο Σιλβάνο Βιντσέτι, πρόεδρος για την Πολιτισμική Κληρονομιά της Ιταλίας εξηγεί:" Στον Λεονάρντο πάντοτε άρεσε να χρησιμοποιεί σύμβολα και κώδικες ώστε να περάσει μηνύματα και ήθελε να ξέρουμε την ταυτότητα του μοντέλου χρησιμοποιώντας τα μάτια, για τα οποία πίστευε ότι αποτελούν μέσο επικοινωνίας και την πόρτα για την ψυχή".
Άλλοι λένε πως είναι η μητέρα του, άλλοι μια ιερόδουλο, άλλοι κάποια από τις γνωστές κυρίες της εποχής, με επικρατέσερη την Λίζα Γκεραρντίνι, σύζυγο του εύπορου εμπόρου μεταξιού Φραντζέσκο Ντελ Τζοκόντο (εξ ου και η επωνυμία Τζοκόντα) και άλλοι πάλι, οι πιο ακραίοι ότι έχει φιλοτεχνήσει μια αυτοπροσωπογραφία του, με την θηλυκή πλευρά του!!
Παρατήρησαν λοιπόν ότι στις ίριδες των ματιών της - αόρατα με γυμνό μάτι - στην δε δεξιά κόρη βρίσκονται ζωγραφισμένα τα γράμματα LV, προφανώς τα αρχικά του καλλιτέχνη, στην δε αριστερή όμως διακρίνονται οι λατινικοί χαρακτήρες B ή S ή πιθανόν τα αρχικά C E, που θεωρούνται σημαντικά όσον αφορά την ταυτοποίησή της.
Με λεπτό πινέλο και μεγενθυτικό φακό (γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενου λάθους) ο Λεονάρντο, κάτω από την γέφυρα που διακρίνεται πίσω από την Μόνα Λίζα, ζωγράφισε τα στοιχεία 72 ή L2, επιπλέον δηλαδή στοιχεία όπως πιστεύουν οι ειδικοί!
Οι αποκαλύψεις της μελέτης αναμένονται με ενδιαφέρον τον επόμενο μήνα....

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...